Marsholm naturreservat

Visa karta

Marsholm är den största ön i sjön Möckeln och har broförbindelse med fastlandet. Södra delen av Marsholm, öarna Skälsö, Skallö och Sandören samt ett antal småöar och skär öster om Marsholm samt 315 hektar vatten utgör naturreservatet Marsholm.

På ön finns det två vandringsleder, en norr och en i söder, som leder en runt ön genom hästhagar, skogar och längs kusten.

Inom naturreservatet finns naturskog av skiftande karaktär. På huvudön domineras skogen av gran medan kärren och strandskogarna som uppkommit efter sjöns sänkning på 1860-talet domineras av lövträd. Dessa blandskogar som har en ovanligt stor andel död ved hyser sällsynta insekter och olika hackspettsarter.

Fågellivet i ögrupperna öster om huvudön är störningskänsligt. Här finns till exempel storlom, fiskgjuse, häger, grågås och fisktärna. Sjön Möckeln är också känd som en viktig rastlokal för storskrake, sångsvan och havsörn. Under tiden 1 april - 1 augusti är det förbjudet att landstiga på någon av de andra öarna inom reservatet, utom Huvudön Marsholm och Sandören (Storön). Se länstyrelsens hemsida för mer information om vart det är förbjudet att vistas.

Förutom reglerna i Allemansrätten får du dessutom inte göra något av följande i naturreservatet Marsholm.
Tälta eller uppställa husvagn
Elda
Skada vegetationen
Plocka växter
Störa djurlivet, fånga smådjur och medföra okopplad hund
Köra och att parkera annat än på anvisade vägar och platser
Fullständiga reservatsföreskrifter finns på skyltar vid reservatet.

All text är hämtad från länsstyrelsens webb.

Visa mer
Build: 2020-05-22 22:37:54, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-5668.cbischannel-336.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails