Ljungby Berättarfestival 15-18 Juni - Fredagens program i Ljungby

Område: Ljungby
Arena/Plats:
Kategori: Evenemang, Festivaler, Guidade turer, [...]

Berättarfestivalen bjuder på spännande berättelser, seminarier, konserter, sägenresor, berättande för barn och mycket mer. Numera ingår även Musik i Sagobygd i Berättarfestivalen.

Kolla här vad som händer på Ljungby berättarfestivalens andre dag, Fredagen den 16:de Juni!

10-10:30, Mikael Thomasson – Berättelser i skogen, vid Ljungby Vattentorn, se skyltar!
För barn från 3 år. Kom till den stadsnära skogen! Lyssna till berättelser om skogens äventyr!
Plats: Vattentornet Ljungby
Pris: Gratis

11-11:45, Bosse Anderberg gör gubben Gustav Persson - Ljungby Museum
Bosse Anderberg är komiker från Halmstad med många år i b.la. Halmstadsrevyn. Rollfiguren Gustav Persson kom till i en revy 1990 och har hängt med Bosse sedan dess. I denna föreställning sminkar sig Bosse till Gustav Persson, berättar om figurens tillkomst och bjuder på en hel del berättelser.
Plats: Ljungby Museum
Pris: 70 kr

11-11:30, Marina Granlund – Berättelser i skogen vid Hjortsbergskolan, se skyltar!
För barn från 6 år. Kom till den stadsnära skogen! Lyssna till berättelser om skogens äventyr!
Plats: Hjortsbergskolan
Inträde: Gratis

12:12:45, Berättarguidning på Sagomuseet
För barn och vuxna i alla åldrar
Ett besök på Sagomuseet är ett måste när du är på Berättarfestivalen! Här stiger stor och liten in i folktrons och berättelsernas värld tillsammans med en berättarguide.
Plats: Sagomuseet
Inträde: Festivalpass

Jun 16 kl.12:00 – Sep 15 kl.12:45, Christer Wilén – Från fjädrar till hönor, Ljungby Museum
I en berättelse kan man bygga en hel höna av en fjäder. Det är just det Christer gör i sina skrönor om saker som hänt och kunde ha hänt. Underfundiga berättelser blandas med en och annan illusion.
Plats: Ljungby museum
Inträde: 70:-

12:30 – 14:00 Vad betyder skogen för dig?
Vad ska vi med skogen till? Hör tre skogsfantaster berätta om sina sinsemellan mycket olika förhållanden till skogen. Ett samtal om att älska skogen både med och utan en motorsåg i handen. Livsrum, läkning, arbete och försörjning – ryms allt detta i skogen?
Plats: Garvaren Sal Röd
Inträde: Festivalpass

13-13:45, Karin Tscholl – The Fire King
Karin berättar ovanliga folksagor från hela världen, som handlar om vad som sliter människor itu och vad som förenar oss. Lyssna till överraskande lösningar som kan få himmelen att öppnas, tårar som kan hindra oss från att drunkna och ett ord som kan rädda ett äktenskap.
Föreställningen ges på engelska.
Plats: Ljungby museum
Inträde: 70 kr

13-13:45, Maria ”Vildhjärta” Westerberg & Johannes Söderqvist – Vildhjärta på Sagomuseetn
Under festivalen ställer Vildhjärta ut några av sina träskulpturer på Sagomuseet. Möt henne och Johannes Söderqvist i anslutning till utställningen. Det blir berättande och musik om bland annat skogars storhet och vandringar utmed sköna stigar.
Plats: Sagomuseet
Inträde: 70 kr

14:00 – 16:00, Öppen scen vid Märtas Café
Här har du möjlighet att själv berätta eller bara lyssna. Vill du berätta? Anmäl dig i receptionen på Sagomuseet eller på plats.
Plats: Märtas café
Inträde: Festivalpass

14:00 – 14:45, Tomas Webster – Humor, en skrattretande liten resa, Ljungby Museum
Tänk vad svenska folket har skrattat åt olika saker genom åren. Karl-Gerhard, Laila Westersund, Birgitta Andersson, Magnus & Brasse, Thor Modéen, Dagmar Ebbesen, Eva Rydberg, Johan Glans och Sissela Kyle för att bara nämna ett fåtal. Här får vi återstifta bekantskapen med några humorpärlor, som ni kanske minns eller helt glömt bort eller som ni inte alls hade en aning om att de fanns.
Plats. Ljungby Museum
Inträde: 70 kr

15:00 – 15:45, Höjdarberättelser – När skräcken når höjder och trösten är bottendjup.
Anders Granström inleder berättarföreställningarna högst upp i Ljungby vattentorn. Med fri utsikt över staden, omgiven av vacker skog vill vi skapa en berättarmiljö utöver det vanliga. Berättarna i serien har lovat att ta med sig sina höjdarberättelser. Anders utlovar berättelser som rör sig mellan början och sent mot slutet, skrattets våta kinder såväl som sorgens och när kärleken övervinner allt.
Plats: Vattentornet i Ljungby, se skyltar!
Inträde: 70 kr

15:00 – 15:45, Usha Balasundaram – Ett resande liv med indisk dans
Usha är dansare och har turnerat världen över på de stora scenerna. Hon har sin bas i en av de äldsta formerna av indisk, klassisk dans. Usha bor nu i Sverige och undervisar i indisk dans. Marina Granlund samtalar med Usha om hennes spännande liv.
Plats: Ljungby Museum
Inträde: 70 kr

15:00 – 15:45, Walter Berggren & Birgitta Sandell-Elisson – En liten berättelse ifrån orgelhuset
För barn och vuxna i alla åldrar. Ett musikäventyr om orgelpiporna som bor i orgelhuset. Alla piporna har sin uppgift och de är alla lika viktiga – från den största pipan till den minsta. Musiken och historien löper parallellt dvs. berättaren läser historien medan en av musikerna spelar. Efter föreställningen får man prova att spela på orgeln.
Plats: Mariakyrkan, Ljungby
Pris: Festivalpass

16:00 – 16:45, Afternoon-tea med Bengt af Klintberg, Sagomuseet
Funderar du på att byta ut ditt gamla efternamn? Bengt af Klintberg berättar utifrån sin bok Byta namn?. Vi får en bakgrund till olika namn och namnens geografiska anknytning. Dessutom får vi en historik över namnbruket genom historien. Släktnamn är en betydelsefull del av vår kulturhistoria och har beröringspunkter med folklore. Du lyssnar och dricker te med scones och kaka.
plats: Sagomuseet
Pris: 150 kr

16:00 – 16:45, Hege Merakerås – 40 minuter boreal barrskog. Ljungby Museum
Välkommen till 40 minuter med granbarr. Föreställningen ges på lättförståelig norska!
Plats: Ljungby museum
Pris: 70 kr

17:00 – 18:15, KG Malm & Lucas Stark – Världens bästa Allan!
Det är få kulturpersonligheter som har varit lika folkkära och älskade i Sverige och Norden som Allan Edwall. I konserten Världens Bästa Allan! framförs hans sånger, som han på senare år har kommit att bli mer och mer uppmärksammade för, vid sidan av sin skådespelargärning. Mustiga skrönor och satiriska samtidsbetraktelser, färgade av svart humor, visa och folkmusik.
Plats: Grand, Ljungby
Pris: 90 kr

17:00 – 17:45, Mariella Lindén – Skogars alfabeten och trädens gårdar
Mariella Lindén berättar om människan under livets träd. Gudar och gudinnor tittar fram, rävar smyger och örnar slår.
Plats: Ljungby Museum
Pris: 70 kr

18:00 – 18:45, Höjdarberättelser – Spegelflickan och andra historier
Krister Jonasson tar er med till andra världar. Vad visste tant Larsson om flickan i spegeln och vad kan hända om man går i en död människas skor.
Plats: Vattentornet i Ljungby
Pris: 70 kr

18:00 – 19:00, Xanthe Gresham – Paradise Bride
En föreställning som bygger på gaelisk mytologi. Brigid är vårens jungfru och gudinna över eld, poesi och magi. Hennes alter ego är Callieach – vinterns kraft. Varje år kämpar de två gudinnorna mot varandra. Brigids soliga steg smälter snön och Callieach svarar med nävar av is. Föreställningen ges på engelska.
Plats: Ljungby Museum
Pris: 90 kr

19:00 – 20:45, Gubbanöjen och skaldevärk – en jubileumsföreställning om storspelmannen August Strömberg
Föreställningen presenterar delar av arkivets stora Strömbergsamling av vackra sånger, intressanta visor, underfundiga dikter och dråpliga berättelser. Strömberg var en helt unik person – klurig, vetgirig, egensinnig, musikalisk, äventyrlig, rolig och intellektuell.
Plats: Grand
Pris: 90 kr

19:00 – 19:45, Jack Werner – Creepy Pasta
Jack Werner är expert på spökhistorier på nätet. Här ger han oss såväl ruggiga berättelser som fakta om deras ursprung och spridning.
Plats: Sagomuseet
Pris: 90 kr

20:00 – 22:00, Vitsarnas afton
Vi bjuder på en kväll med skämtsamma historier. Lyssna, skratta och ta något att dricka i trevlig miljö. Insläpp från kl. 19.30. Kvällen leds av Pelle Olsson som i år har sällskap av Bosse Anderberg och Inga-Lill Leske, två veteraner från revyns värld.
Plats: Gästgivaregården
Pris: 70 kr

21:30 – 23:00, Skymningens berättelser i skogen
väntan på mörkret samlas vi i den vackra skogen nära Ljungby vattentorn.
Krister Jonasson, Eva Andersson och Anna Liljequist bjuder på muntliga berättelser. Magnus Gustafsson, Anders Svensson, Marie Länne Persson och Ulrika Gunnarsson står för musiken. Vi hoppas på en stämningsfull sommarkväll med såväl ro som oro. Ta med dig något att sitta på!
Plats: Skogen vid Ljungby Vattentorn
Pris: Festivalpass

22:00 – 23:45, Eftersits på Gästgivaregården
Stanna kvar på Gästgivaregården och småprata. Ta något gott att dricka, och vem vet, kanske blir det en och annan historia också.
Plats: Gästgivaregården
Pris: Gratis

Kontaktinformation


Bokningsvillkor

Nordic Travel, Smålands officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan.

Kundservice

Ljungby Turistbyrå
Stora Torget 6, Ljungby
+ (46) 372-78 92 20
turistbyran@ljungby.se
Öppet året om
Build: 2021-06-14 17:38:03, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-5668.cbischannel-336.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails